Ανάθεση άσκησης επιμέλειας και συμφέρον του τέκνου

ΜΠρΑθ 39/2015 σε Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ "ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ"

Ανάθεση άσκησης επιμέλειας και συμφέρον του τέκνου.

Ι. Ζητήματα ουσιαστικού δικαίου

Το Δικαστήριο σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1513 παρ. 1 εδ. 2,1514 ΑΚ να κατανείμει μεταξύ αυτών την άσκηση της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου τους όπως και την άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του. Η εν λόγω κατανομή μπορεί να είναι λειτουργική, να συνίσταται δηλαδή σε ανάθεση ορισμένων λειτουργιών στον ένα γονέα και των υπολοίπων στον άλλο, ή χρονική, να συνίσταται δηλαδή σε εναλλασσόμενη άσκηση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας.

 Εν προκειμένω, το αίτημα του πατέρα για χρονική κατανομή της άσκησης της γονικής μέριμνας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιμέλεια, σε κάθε ένα από τους γονείς ανά εβδομάδα προσκρούει στο συμφέρον των ανηλίκων τέκνων, εφόσον μια τέτοια λύση, πέραν του ότι θα υποβάλει τα τέκνα σε μια διαρκή μετακίνηση από τη μία οικία στην άλλη, θα είχε ενδεχομένως κάποιο νόημα, αν υπήρχε σύμπνοια και ταύτιση απόψεων μεταξύ των διαδίκων ως προς τον τρόπο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των τέκνων τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση, στην οποία όχι μόνο οι ίδιες οι σχέσεις μεταξύ των γονέων είναι τεταμένες, αλλά παρατηρείται και από τους ισχυρισμούς τους σαφώς διαφορετική φιλοσοφία και τρόπος σκέψης ως προς τα ανωτέρω ζητήματα, γεγονός που θα καθιστούσε τα τέκνα δέκτες διαφορετικών υποδείξεων, προτροπών και μηνυμάτων, αν προκρινόταν η παραπάνω λύση, με αναπόφευκτες συνέπειες στην ψυχοσύνθεσή τους και με προφανή τον κίνδυνο για τη διάσπαση της προσωπικότητας τους. Το δικαστήριο αναθέτει την επιμέλεια των τέκνων στη μητέρα και ρυθμίζει το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με τα τέκνα. 

Υπόχρεοι προς διατροφή των τέκνων είναι οι γονείς τους από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις οικονομικές του δυνάμεις, ενώ το μέτρο της διατροφής πρέπει να προσδιοριστεί με βάση τις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες διαβίωσής τους, και περιλαμβάνει όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση, την περίθαλψη και ανατροφή τους. 

ΙΙ. Δικονομικά ζητήματα

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενάγοντος, ο οποίος υπηρετεί σε Νομική Σχολή ως λέκτορας δεν εμπίπτει στις αναφερόμενες στο άρθρο 32§1 του Κώδικα Δικηγόρων περιπτώσεις μερικής αναστολής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και, συνεπώς, ο ισχυρισμός της εναγομένης περί του αντιθέτου κρίνεται απορριπτέος.

Απόρριψη ως μη νόμιμων των παρεπομένων αιτημάτων περί κήρυξης της απόφασης προσωρινά εκτελεστής και περί απειλής χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης, καθόσον, ως προς το αίτημα της ανάθεσης της επιμέλειας των ανηλίκων στον ένα γονέα, η απόφαση είναι διαπλαστική και δεν εκτελείται, ενώ επίσης μη εκτελεστή είναι και ως προς το σχετικό με την υποχρέωση καταβολής διατροφής αίτημα κατόπιν του περιορισμού του σε αναγνωριστικό κατά τα ανωτέρω.

 

Ανακοινώσεις

  • Στατιστικά στοιχεία για το οικογενειακό δίκαιο 2017-2018

    Επισυνάπτεται το από 07.10.2019 έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

  • Οι θέσεις της ΕΟΔ επί του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για την (συν)επιμέλεια τέκνων

    Ενόψει του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, η ΕΟΔ  καταθέτει στη δημόσια συζήτηση ορισμένες απόψεις και διευκρινίσεις που θεωρεί αναγκαίες.

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..