Αυτό ακριβώς συνέβη σε εμένα, όταν το φθινόπωρο του 2012 σε συζήτηση που είχα με την κ. Μιλένα Αποστολάκη και τους κ.κ. Μιχάλη Σταθόπουλο και Αντώνη Καρατζά προέκυψε η ανάγκη σύστασης επιστημονικού σωματείου με αντικείμενο το Οικογενειακό Δίκαιο.
Όταν έγινε γνωστή η πρόθεσή μας αυτή, αμέσως προσέτρεξαν να την αγκαλιάσουν και να τη στηρίξουν σχεδόν όλοι οι ιδιαίτερα ασχολούμενοι με το δίκαιο αυτό, ακόμα και μη νομικοί επιστήμονες, που αποτέλεσαν και τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, τα οποία (με αλφαβητική σειρά) είναι: Αγαλλοπούλου Πηνελόπη, Ανδρεοπούλου Σοφία, Αποστολάκη Μιλένα, Αυδή-Καλκάνη Ίρις, Βαλάση-Αδάμ Ελένη, Βάρκα-Αδάμη Αλεξάνδρα, Βλαχάκης Κώστας, Γαβράς Στέφανος, Γεωργιάδης Γιώργος, Ευαγγελίδου-Τσικρικά Φούλη (Ζωγραφιά), Ζερβογιάννη Ελένη, Καλλινίκου Διονυσία, Καρατζά Λίλα, Καρατζάς Αντώνης, Κολοτούρος Παναγιώτης, Κονδύλη Ιωάννα, Κονταξής Θρασύβουλος, Κοτζάμπαση Αθηνά, Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου Σοφία, Κουμουτζής Νίκος, Κουνούγερη-Μανωλεδάκη Έφη, Κουτσουλέλος Απόστολος, Κουτσουλέλος Κώστας, Κουτσουλέλου Ελένη, Κουτσουράδης Αχιλλέας, Κωστοπούλου Μαρία-Ανδριανή, Λαδοπούλου Κωνσταντία, Λέκκας Γιώργος, Μαράτου-Αλιμπράντη Λάουρα, Μπράβου Μαρίνα, Νικολόπουλος Παναγιώτης, Οικονόμου Κυριάκος, Παναγόπουλος Κώστας, Παναταζή-Μελίστα Ειρήνη, Παντελίδου Ρόη, Παπαδοπούλου-Κλαμαρή Δήμητρα, Παπαχρίστου Αθανάσιος, Ρεθυμνιωτάκη Ελένη, Σαρρηγιάννης Νικόλαος, Σκορίνη-Παπαρηγοπούλου Φώνη, Σπινέλλη Καλλιόπη, Σταθόπουλος Μιχαήλ, Σταμπέλου Χριστίνα, Στρατσιάνη Ιωάννα, Τέλιου Ελένη, Τέντες Ιωάννης, Τρικαλινού Παρασκευή, Φουντεδάκη Αικατερίνη, Χατζηκωνσταντή Σάντυ, Χελιδόνης Απόστολος, Χριστοδούλου Κωνσταντίνος.
Έτσι, κατά την καταστατική Γενική Συνέλευσή της, που έλαβε χώρα τη 17.12.2012, έγινε ομόφωνα δεκτό το περιεχόμενο του καταστατικού της και διορίστηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: α) Πρόεδρο: κ. Σ. Γαβρά, Αντιπρόεδρο Α.Π. ε.τ., β) Αντιπρόεδρους: κ.κ. Μ. Σταθόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θ. Παπαχρίστου, Καθηγητή Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γ) Γενικό Γραμματέα: κ. Γ. Τέντε, Εισαγγελέα του Α.Π., δ) Ταμία: κ. Κ. Κουτσουλέλο, Δικηγόρο Αθηνών, ε) Μέλη: κ.κ. Κ. Βλαχάκη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, στ) Λάουρα Μαράτου- Αλιμπράντη, Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ζ) Κ. Παναγόπουλο, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η) Σ. Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, Δικηγόρου Αθηνών - Εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, υποβλήθηκε στο Δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών η σχετική αίτηση και, με την αριθμ. 664/2013 διάταξή του, συστήθηκε το σωματείο με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και καταχωρίστηκε στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με την αμέριστη βοήθεια της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και προσωπικά του κ. Αντώνη Καρατζά ξεκίνησε η Εταιρία να προγραμματίζει και να διενεργεί τις πρώτες εκδηλώσεις της:
Στην εσπερίδα της 22.05.2013 οι ομιλήτριες κ.κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Χριστίνα Σταμπέλου, Αν. Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξαν το θέμα: «Η αναζήτηση της βιολογικής ταυτότητας de lege lata και de lege ferenda», ενώ ήδη την 10.04.2014 διενεργήθηκε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και η δεύτερη εσπερίδα με θέμα «Η εφαρμογή της σαρίας στις οικογενειακές και κληρονομικές σχέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων και η αρμοδιότητα του Μουφτή» με ομιλητές τους κ.κ. Αθηνά Κοτσάμπαση, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Ρόη Παντελίδου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ, και Ιωάννη Κτιστάκη, Λέκτορα Νομικής Σχολής ΔΠΘ - Επικ. Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βοσπόρου.
Στις 29 και 30.11.2013 έλαβε χώρα στο Ναύπλιο το 1ο Συνέδριο της Εταιρίας με θέμα «Δικονομικά Ζητήματα στο Οικογενειακό Δίκαιο».
Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε, όχι μόνον σε εμένα και σε όλα τα μέλη της Εταιρίας, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες και μη, ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνον λόγω της καθολικής συμμετοχής των ενδιαφερομένων, που ξεπέρασαν τους 550, γεγονός που αποτελεί, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, πρωτόγνωρο γεγονός για ένα επιστημονικό Σωματείο που λίγους μόνο μήνες πριν είχε συσταθεί και προσπαθούσε να κρατηθεί στα πόδια του με πρωτοβουλίες και μεράκι που επέδειξαν κάποια μέλη του σε συνδυασμό και με τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αλλά και της επιστημονικά άρτιας διοργάνωσής του, όπως πανθομολογήθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να εγγραφούν μέλη της Εταιρίας 430 άτομα (!), με αποτέλεσμα σήμερα τα μέλη της να ανέρχονται σε 480 (!). Ολες οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις του Συνεδρίου περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο που έχει εκδόσει η Νομική Βιβλιοθήκη, από τα γραφεία της οποίας μπορεί οποιοσδήποτε να προμηθευτεί.
Το 2ο Συνέδριο της Εταιρίας έλαβε χώρα στην πόλη της Λάρισας στις 21-23.11.2014 και είχε επίσης μεγάλη επιτυχία, ενόψει και του θέματος που ήταν «Ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων μετά το διαζύγιο», ενώ επίκειται η έκδοση ειδικού τόμου από τη Νομική Βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις, καθώς και τις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά τους.
Αποτελεί κοινή ευχή όλων ότι η ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ με τη θετική και γόνιμη ενέργεια που είχε στο ξεκίνημά της -και εξακολουθεί να έχει μέχρι και σήμερα- να συνεχίσει το ίδιο πετυχημένα στο μέλλον και να καθιερωθεί ανάμεσα στα πιο σημαντικά επιστημονικά σωματεία που διαθέτει η Χώρα μας αλλά και να μπορεί να διαμορφώνει απόψεις και να δίνει πειστικές απαντήσεις, ιδιαίτερα στα σύγχρονα ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου.
Κώστας Κουτσουλέλος
Δικηγόρος Αθηνών