Αριθμός 387/2019 ΠΠρΠατρ  ΕφΑΔ 139 σελ. 194.

Χορήγηση δικαστικής άδειας σε γυναίκα η οποία έχει υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της  (ανώτατο όριο  που θέτει ο νόμος), όχι όμως και το πεντηκοστό πέμπτο και ευρίσκεται σε φυσική ικανότητα αναπαραγωγής.

ΑΠ 1233/2017 ΧρΙΔ 2018,740

Προϋποθέσεις επιτρεπτής ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Η μεν έγγραφη συναίνεση των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο (ΑΚ 1456 § 1 εδ. α΄) αποτελεί όρο της νομιμότητας της τεχνητής γονιμοποίησης (ως ιατρικής πράξης), η δε συγκατάθεση του άνδρα στην υποβολή της συζύγου του σε τεχνητή γονιμοποίηση συνεπάγεται το απρόσβλητο της θεμελιούμενης πατρότητάς του, ανεξαρτήτως της νομιμότητας της ιατρικής πράξης. Η συγκατάθεση μπορεί να δοθεί γραπτά, προφορικά ή και σιωπηρά, εφόσον συνάγεται από τις περιστάσεις. (Η περίληψη λήφθηκε από τα ΧρΙΔ)

ΜΠρΑΘ 1101/2019, ΕφΑΔΠολΔ 2021, 140 

Η σύσταση αυτού του μοντέλου ομόφυλης οικογένειας στην οποία καλείται να μεγαλώσει το τέκνο αποτελεί μια πραγματική κατάσταση αντίθετη στην παρούσα φάση, με το νομικό καθεστώς, αλλά και τις επικρατούσες αρχές και αντιλήψεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία στην οποία δεν αναγνωρίζεται σε ζεύγος αρρένων το δικαίωμα να προσφύγουν στον θεσμό της παρένθετης μητρότητας προκειμένου να αποκτήσουν τέκνο.

ΠΠρΘεσ 8641/2017 ΕφΑΔΠολΔ 2017,945 = ΕλλΔνη 2018,175

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας. Περιορισμοί δικαιώματος. Παροχή συναίνεσης. Το δικαίωμα στην ανθρώπινη αναπαραγωγή δεν παρέχεται ρητώς από το νομοθέτη στον άγαμο - μοναχικό άνδρα.  Η προβλεπόμενη δικαστική άδεια παρέχεται μόνο σε γυναίκα. Κάλυψη νομοθετικών κενών. Αναλογία δικαίου. Παρακινδυνευμένη η κατά αναλογία ρύθμιση. Αντίθετη μειοψηφία. (Παρατηρήσεις της Μ. Βασταρούχα, ΕφΑΔΠολΔ 2017,948 και του Ευ. Αθανασόπουλου, ΕλλΔνη 2018,180)

Ανακοινώσεις

  • Στατιστικά στοιχεία για το οικογενειακό δίκαιο 2017-2018

    Επισυνάπτεται το από 07.10.2019 έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

  • Οι θέσεις της ΕΟΔ επί του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για την (συν)επιμέλεια τέκνων

    Ενόψει του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, η ΕΟΔ  καταθέτει στη δημόσια συζήτηση ορισμένες απόψεις και διευκρινίσεις που θεωρεί αναγκαίες.

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..