Επιτροπεία ανηλίκων. Σε περίπτωση που αποβιώσουν και οι δύο γονείς ή δεν μπορούν να ασκήσουν τη γονική μέριμνα ή τους έχει αφαιρεθεί, ο ανήλικος τελεί υπό επιτροπεία. Εφαρμοστέο το δίκαιο της ιθαγένειας των ανηλίκων, όμως, επειδή η ανεύρεση αυτού είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, υφίσταται κατεπείγουσα περίπτωση να εφαρμοστεί το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο. Οι γονείς των ανηλίκων βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να διοριστεί επίτροπος η ενήλικη αδελφή τους.

Δικαστική συμπαράσταση. Πρόσωπα που νομιμοποιούνται να ζητήσουν τη θέση προσώπου υπό δικαστική συμπαράσταση, την παύση ή την αντικατάσταση του συμπαραστάτη. Για την παύση ή την αντικατάσταση του συμπαραστάτη και των μελών του εποπτικού συμβουλίου εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για την επιτροπεία ανηλίκων, αν δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στις σχετικές διατάξεις. Θάνατος του δικαστικού συμπαραστάτη και διορισμός  νέου, τόσο προσωρινού όσο και οριστικού, κατόπιν αίτησης μέλους του εποπτικού συμβουλίου. Διορισμός νέου μέλους του εποπτικού συμβουλίου, σε αντικατάσταση του μέλους που διορίζεται ως δικαστικός συμπαραστάτης. Δεκτή η αίτηση.

Ανακοινώσεις

  • Πρακτικά 6ου Συνεδρίου ΕΟΔ

    Κυκλοφόρησαν από τη "Νομική Βιβλιοθήκη" τα πρακτικά του 6ου Συνεδρίου της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου με τίτλο "Σύγχρονες εξελίξεις για την ίδρυση και κατάργηση της συγγένειας" που έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στη Χαλκίδα στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018. 

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..