Δυσαναπλήρωτο κενό από την κοίμηση του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπροέδρου της ΕΟΔ Θανάση Παπαχρίστου

Ο Θανάσης Παπαχρίστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945, έλαβε το Πτυχίο της Νομικής το 1967 και το Πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas (Paris II), στο οποίο το 1972 έλαβε το DEA Ιδιωτικού ∆ικαίου και  το 1973 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα  «La réception des droits privés étrangers » (αποδοχή ξένων ιδιωτικών δικαίων), υπό την διεύθυνση του σπουδαίου, διεθνούς φήμης, αστικολόγου και κοινωνιολόγου Jean Carbonnier.  Στη Νομική Σχολή Αθηνών  υποστήριξε την υφηγεσία του με θέμα «Η κοινωνική θέση στο οικογενειακό δίκαιο» και εξελέγη υφηγητής του Αστικού ∆ικαίου το 1980, ενώ το 1990, εξελέγη Καθηγητής. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής με  Πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Κλαμαρή  από το 1997 έως το 2001. Δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο, Εφαρμογές Αστικού Δικαίου, Κοινωνιολογία του Δικαίου, εισήγαγε το μάθημα Λογοτεχνία και Δίκαιο, ενώ συμμετείχε ως διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης από την ίδρυσή του.

Άλλα σημαντικά έργα του είναι το Οικογενειακό Δίκαιο (4η έκδοση-2014), Κοινωνιολογία του Δικαίου (2η έκδοση-1999), Η οιονεί δικαιοπραξία (1989), Η τεχνητή αναπαραγωγή στον αστικό κώδικα (2003), Το σύμφωνο συμβίωσης (από κοινού με τους Ν. Κουμουτζή-Χ. Τσούκα-2009), Εφαρμογές Οικογενειακού Δικαίου (2015).

Διετέλεσε  μέχρι το θάνατό του τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί μία οκταετία, τακτικό μέλος της Αρχής για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τακτικό μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, μέλος της ∆ιεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Κατάστασης (C.I.E.C.) και μέλος ειδικών νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για την υιοθεσία, την επιτροπεία και δικαστική συμπαράσταση, τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων, την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και το σύμφωνο  ελεύθερης συμβίωσης. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος  και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου.

Ως άνθρωπος και επιστήμονας ο Θανάσης Παπαχρίστου υπήρξε σε όλη του τη ζωή πρότυπο ακαδημαϊκής ακεραιότητας και συνδύαζε υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση με κοινωνική και πολιτική ευαισθησία, ενώ συνήθιζε να υπερασπίζεται τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του με έναν τρόπο που απέπνεε  ευγένεια και συναδελφικότητα. Χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του απέναντι στους μαθητές του και τους νεότερους επιστήμονες ήταν ότι όχι μόνο τους ενθάρρυνε να διατυπώνουν τον αντίλογο στις κρατούσε απόψεις, έστω κι αν τύχαινε να συμπίπτουν με τις δικές του, αλλά και δεν δίσταζε να υποστηρίξει σθεναρά εκείνους τους κρινόμενους επιστήμονες, που είχαν ασκήσει κριτική, ακόμη και ιδεολογική, στις δικές του επιστημονικές και όχι μόνο απόψεις.

Με την εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό ως επιστήμονας, δάσκαλος και πολίτης. Η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου θα διοργανώσει επιστημονική εκδήλωση για να τιμηθεί το έργο του Θανάση Παπαχρίστου.

 

Ανακοινώσεις

 • Χάρης Καρατζάς: Ένας άοκνος εργάτης των Νομικών Γραμμάτων
  Χάρης Καρατζάς: Ένας άοκνος εργάτης των Νομικών Γραμμάτων

  Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο εκδότης της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ένας σπάνιου ήθους άνθρωπος που άφησε πίσω του ένα ανεκτίμητης αξίας εκδοτικό έργο για τα Ελληνικά Νομικά Γράμματα.

 • Νομοθετική κίνηση

  Ψηφίστηκε στις 29.03.2018 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμόζεται σε αυτήν η ελληνική νομοθεσία.

 • Πρακτικά 4ου Συνεδρίου ΕΟΔ

  Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Νομική Βιβλιοθήκη" τα πρακτικά του 4ου Συνεδρίου της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου με θέμα "Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και ενδοοικογενειακή βία". Βλ. περισσότερα στην ενότητα "Εκδόσεις", καθώς και στο σύνδεσμο: https://www.nb.org/greek/catalog/product/view/id/12875/s/kaki-askisi-tis-gonikis-merimnas-kai-endooikogeneiaki-via/category/141/

   

 • Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της ΕΟΔ

  Στις 12.10.2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΔ με θέμα τη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ που αναδείχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της 26ης.09.2017.

  Το νέο ΔΣ έχει ως εξής:

 • Ακρόαση εκπροσώπων της ΕΟΔ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής

  Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για Δικαιώματα Παιδιού", εκπρόσωποι της ΕΟΔ εξέθεσαν τις θέσεις της Εταιρείας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 27ης.09.2017.